Josee Koning

Josee Koning studeerde zang aan het Conservatorium van Amsterdam en verdiepte zich in de Braziliaanse muziek en cultuur in Rio de Janeiro. In Nederland richtte zij in de jaren tachtig de Braziliaanse fusion band Batida op, samen met pianist Peter Schön. Josee maakte in 1995 haar eerste solo-album Tribute to Antonio Carlos Jobim. Na een aantal Braziliaanse albums volgde in 2005 haar eerste Nederlandstalige album. Josee geeft ook zangles en workshops. Meer weten? Neem contact op.

Nederlandstalig

Verdronken Vlinder, Josee Koning zingt Lennaert Nijgh (2005) is Josee’s eerbetoon aan haar eerste echtgenoot Lennaert Nijgh. Tijdens hun huwelijk kwam het niet tot een muzikale samenwerking. Na Lennaert’s dood in 2002 groeit bi Josee de wens om zijn werk op te nemen. Op het album, opgenomen in Rio de Janeiro, zijn alle teksten zijn van Lennaert. De arrangementen en ritmes zijn onmiskenbaar Braziliaans dankzij de inbreng van de beste Braziliaanse muzikanten. Met Boudewijn de Groot zingt Josee het duet Als jij niet van me houdt.

Lennaert Nijgh

In januari 2018 verschijnt Verloren en Gevonden, Josee Koning zingt Lennaert Nijgh, met veertien stukken met tekst van Lennaert, gevonden in het Literatuurmuseum. Ze zijn op muziek gezet door onder anderen de winnaars van de Buma Lennaert Nijgh Award: Han Kooreneef, Herman van Veen, Frank Boeijen en Peter Slager.
Met Jim de Groot, Sjors van der Panne en Izaline Calister speelt Josee in 2017/2018 het theaterconcert Tip van de Sluier, een hommage aan Lennaert Nijgh. Daarna volgt Testament – Lennaert Nijgh 75 jaar, een programma van Josee en Jim de Groot. In 2024 gaan Josee en Jim opnieuw samen de theaters in. Met Feest der Herkenning, Lennaert Nijghs grootste hits, voltooien zij hun muzikale eerbetoon aan Lennaert Nijgh.

Antonio Carlos Jobim

Josee ontmoet in 1993 Antonio Carlos Jobim, de ‘vader van de Bossa Nova’. Ze besluit een Jobim Songbook op te nemen en vraagt Jobim of hij wil meewerken. Hij zegt toe, maar helaas overlijdt hij in 1994. Met de Braziliaanse arrangeur en producer Dori Caymmi maakt Josee in 1995 de VS het album Tribute to Antonio Carlos Jobim. In 1996 deelt ze in Rio de Janeiro en São Paulo het podium met Dori Caymmi, zijn vader Dorival, zus Nana en zangeres Gal Costa. Dori Caymmi produceert ook Josee’s tweede solo-cd Dois Mundos, opgenomen in Nederland, met de Braziliaanse zanger/componist Ivan Lins. In 1999 staat Josee met Dori Caymmi op het North Sea Jazz festival en in 2004 is Josee’s uitvoering van Coração Vagabundo te horen in de Braziliaanse telenovela Seus Olhos. Haar derde solo-album Recorded in Rio (2003) neemt Josee op in Brazilië, met onder anderen Ivan Lins. Gearrangeerd en geproduceerd door gitaarvirtuoos Leonardo Amuedo, zingt Josee nu ook in het Nederlands.

Bem Brasileiro

Met het abum Bem Brasileiro (2007) gaat Josee terug naar het rijke Braziliaanse repertoire. Het is opgenomen in Brazilië en bevat een duet met de Braziliaanse zanger/componist João Bosco. Bem Brasileiro wordt in 2008 genomineerd voor een Edison en de Edison Jazzism Publieksprijs. In april en mei 2008 toert Josee in Brazilië langs theaters en clubs, begeleid door Braziliaanse muzikanten.
In augustus 2011 is Josee te gast bij het befaamde Jazz Sinfônica Orchestra in São Paulo. Zij zingt stukken van Chico Buarque, onder andere uit het muziektheaterstuk Calabar, in 1973 gecensureerd door de Braziliaanse machthebbers. Paulo Jobim, de zoon van Tom Jobim, komt in september 2011 naar Nederland. Josee deelt het podium met hem, begeleidt door het Metropole Orkest voor het concert Jobim Sinfônico.

Batida reünie en 50 jaar Bossa Nova

De legendarische groep Batida geeft 6 september 2006 een reünieconcert met alle muzikanten die ooit in de band speelden. Dit bijzondere concert is opgenomen en uitgebracht op DvD.
Josee is de initiator van Tribute to 50 Years of Bossa Nova op 10 juli 2008 in Openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Met een internationale band en zangstudenten van Nederlandse conservatoria speelt zij de hoogtepunten van de Bossa Nova.

Who’s The Bossa

Dit concert is de start van de internationale band Who’s the Bossa? met Nelson Faria (gitaar) en Kiko Freitas (drums) uit Brazilië, Hans Vroomans (piano) uit Nederland en Daniel Pezzotti (cello) uit Zwitserland. Begin 2011 speelt Who’s The Bossa? in Zwitserland en Nederland. Het eerste album van Who’s The Bossa? verschijnt in 2014. Op The Chamber Music Project is een akoestisch album waarop jazz en klassiek naadloos in elkaar overvloeien.

Contact Josee