Doce Presença is uit!

Mijn nieuwe album Doce Presença is het resultaat van een jarenlange vriendschap met de Braziliaanse componist/arrangeur Ivan Lins. Toen ik hem in het voorjaar van 2022 vertelde dat ik weer een Braziliaans album wilde maken, zei Ivan meteen: ‘Dan wil ik dat produceren!’ Ik ging direct op zoek naar repertoire, overlegde met Ivan en in de zomer van dat jaar ging ik naar Lissabon om het album daar op te nemen met de Portugese band van Ivan!

Bestel Doce Presença

Doce Presença telt twaalf tracks. Een aantal van Ivan, zoals Samba de Vison dat hij schreef met Michel Legrand in Parijs, en ook een stuk van Ivan’s zoon Claudio. Ik zing twee stukken van de Braziliaanse singer/songwriter Lenine. En met Martin Fondse schreef ik muziek bij een tekst van Lennaert Nijgh, die door Claudio Lins in het Portugees is vertaald. Op het album staan ook twee duetten met Ivan: Plus fort que nous uit de Franse filmklassieker Un homme et une femme en de bonustrack Doce Presença, een bijzondere live-opname uit 2006.

Ivan Lins kijkt met veel voldoening terug op de productie van Doce Presença: “Josee is een geweldige zangeres. Ik hou van haar stem, haar timbre. Ingetogen, zacht, loepzuiver. En het meest indrukwekkende: ze zingt Portugees als een Braziliaanse. We zijn al heel lang goed bevriend en de productie van dit album was een prachtige ervaring, voor ons beiden. Mijn idee was om een ‘licht’ album te maken, met de stem en klankkleur van Josee als middelpunt. Ik vind dat ze briljant werk heeft geleverd! Ik vroeg haar liedjes te kiezen die ze graag zou willen zingen. Ze stuurde me een mooie lijst, het was nog niet eenvoudig om een keuze te maken. Ik vond dat onze eerdere opname van Doce Presença als bonustrack aan het album moest worden toegevoegd. Die avond in Haarlem zong Josee dat zo mooi, zo stijlvol, met een emotionele interpretatie die ik nooit ben vergeten. Dat dit nu ook de titel van het album is, is niet meer dan logisch. De Engelse vertaling van Doce Presença is ‘Sweet Presence’… en dat is precies wat Josee is!

1. Tico-tico no fubá -Zequinha de Abreu
2. Paciência – Dudu Falcão, Lenine
3. Sei lá porque – Celso Viáfora
4. Plus fort que nous – Francis Lai, Pierre Barouh
5. Cínica – Ivan Lins, Joyce Moreno
6. Quase que eu fui feliz – Celso Viáfora, Chris Wells
7. O universo na cabeça do alfinete – Lenine, Lula Queiroga
8. Cupido – Claudio Lins
9. Samba de vison – Michel Legrand, Ivan Lins
10. Nada Além – Ivan Lins, Olga Savary
11.Cântico dos Cânticos – Claudio Lins, Josee Koning, Martin Fondse
Bônus track: Doce Presença – Ivan Lins, Vitor Martins

Recorded in Lisbon, July/August 2022 at studios Rui Veloso and Henrique Macide
Additional recordings and mix by Paul Pouwer, Powersound studio Amsterdam
Mastered by Paul Pouwer
CD design Geert Hermkens, Amsterdam
Photography: Jos Fielmich